Descubre millones de libros electrónicos, audiolibros y mucho más con una prueba gratuita

Solo $11.99/mes después de la prueba. Puedes cancelar en cualquier momento.

Quina mena de gent som: Quatre assaigs sobre Catalunya i els catalans (1938-1947)
Quina mena de gent som: Quatre assaigs sobre Catalunya i els catalans (1938-1947)
Quina mena de gent som: Quatre assaigs sobre Catalunya i els catalans (1938-1947)
Libro electrónico192 páginas3 horas

Quina mena de gent som: Quatre assaigs sobre Catalunya i els catalans (1938-1947)

Por Gaziel

Calificación: 0 de 5 estrellas

()

Leer la vista previa

Información de este libro electrónico

Amb la passió d'un genuí catalanista, però anteposant la seva objectivitat d'insubornable intel·lectual, el gran Agustí Calvet «Gaziel» va emprendre el 1938, des del seu exili a França per la Guerra Civil, la tasca de donar continuïtat a un projecte d'història de Catalunya que li havia plantejat Cambó. El resultat va ser aquest llibre, en què aplega quatre assajos «sobre Catalunya i els catalans», als quals no eludeix la conflictiva relació amb Castella, la nova visió sobre la pròpia història de Catalunya sorgida a partir del XIX, la tensió entre nacionalisme i internacionalisme i molts d'altres temes.

D'aquesta manera, Gaziel va imposar-se un ambiciós objectiu, que avui és més actual que mai: «Jo voldria una Història de Catalunya que es deixés per sempre més de contar el que hauria hagut de ser i no fou, per dir-nos el que ha estat i el que és, per veure si així podíem arribar, per fi, a veure clarament el que pot ser».

Un esforç de realisme, de claredat i de subjecció als fets, que el converteix en una de les obres que millor ha captat els trets essencials de Catalunya i del problema català.

IdiomaEspañol
EditorialDiëresis
Fecha de lanzamiento15 abr 2024
ISBN9788418011467
Quina mena de gent som: Quatre assaigs sobre Catalunya i els catalans (1938-1947)

Relacionado con Quina mena de gent som

Títulos en esta serie (10)

Ver más

Libros electrónicos relacionados

Ideologías políticas para usted

Ver más

Artículos relacionados

Categorías relacionadas

Comentarios para Quina mena de gent som

Calificación: 0 de 5 estrellas
0 calificaciones

0 clasificaciones0 comentarios

¿Qué te pareció?

Toca para calificar

Los comentarios deben tener al menos 10 palabras

    Vista previa del libro

    Quina mena de gent som - Gaziel

    1.png

    Quina mena

    de gent

    som

    Gaziel

    Quatre assaigs sobre Catalunya

    i els catalans (1938-1947)

    Pròleg de Màrius Carol

    Publicat originalment el 1970.

    Primera edició a Diëresis: abril de 2024

    © d’aquesta edició:

    Editorial Diéresis, S.L.

    Travessera de les Corts, 171, 5è-1ª

    08028 Barcelona

    info@editorialdieresis.com

    © del text: Hereus d’Agustí Calvet «Gaziel»

    © del pròleg: Màrius Carol

    © de la foto de portada: Album / Archivo ABC / Josep Brangulí

    Disseny: dtm+tagstudy

    Imprès a Espanya

    ISBN: 978-84-18011-40-5

    eISBN: 978-84-18011-46-7

    Dipòsit legal: B 2541-2024

    Matèria Thema: JPFN

    Tots els drets reservats.

    No es permet la reproducció total o parcial d’aquest llibre, ni la incorporació a un sistema informàtic, ni la transmissió en qualsevol forma o per qualsevol mitjà, sigui aquest electrònic, mecànic, per fotocòpia, per enregistrament o altres mètodes, sense el permís previ i per escrit dels titulars del copyright.

    editorialdieresis.com

    @eddieresis

    Índice

    Pròleg de Màrius Carol

    Origen atzarós d’aquests quatre assaigs

    I. Introducció a una nova «Història de Catalunya»

    II. Pobles remolcadors i pobles remolcats

    III. El secret d’una migració misteriosa

    IV. El desconhort

    Notas

    L'autor

    Pròleg

    Màrius Carol

    Un escriptor modern i un periodista contemporani

    Agustí Calvet va triar el pseudònim de Gaziel, perquè era la flama interior que empenyia a Sòcrates a fer-se preguntes. De fet, el periodisme, com la filosofia, va d’això, de fer-se preguntes i d’intentar respondre-les. Va escollir signar com Gaziel mentre estudiava Filosofia a París a començaments del segle XX. Possiblement, per no comprometre el seu nom justament amb el periodisme, quan el president Enric Prat de la Riba li va demanar que enviés articles a La Veu de Catalunya, el diari de la Lliga Regionalista. El que va començar sent una broma d’estudiant, es va acabar convertint en el pseudònim amb què ha passat a la història. Les primeres cròniques que va enviar a La Vanguardia per encàrrec de Miquel dels Sants Oliver, que n’era el director, duien aquesta signatura. Són part del quadern de notes de la seva estada a la capital francesa, que comença a publicar el 1914 i que poc després serà el seu primer llibre. En començar la Gran Guerra, Sants Oliver l’envia a cobrir els esdeveniments bèl·lics i es converteix ja en un periodista de referència. I més en una ciutat com Barcelona, que n’estava molt pendent del que passava a Europa, perquè els industrials catalans s’hi jugaven molts diners subministrant de tot als dos bàndols en conflicte i calia saber com s’anaven desenvolupant el combats.

    A la mort del director de La Vanguardia que el va contractar, Gaziel passa a formar part d’una direcció compartida amb altres dos col·legues, una fórmula que es va inventar l’editor Ramon Godó per neutralitzar les seves ideologies. Per fer-ho més evident, va encarregar al moblista modernista Gaspar Homar que construís una taula triangular, un equilàter perfecte, perquè ningú no es pensés que era més influent que l’altre. Això es va acabar el 1933, quan mor l’editor i el seu fill Carlos posa Gaziel com a director únic. El jove empresari de premsa s’adona que necessita un periodista que entengui la nova realitat del país, republicana, esquerrana i catalanista. Els Godó no són cap de les tres coses, però tenen clar que cal adaptar-se als temps. Gaziel ho broda, i en qualsevol cas és especialment dur en la seva crònica dels Fets d’Octubre de 1934, una veritable obra mestra del periodisme, titulada La sublevación de la Generalidad, que explica com es va gestar aquella aventura mal preparada, en què la institució va declarar la guerra al Govern de Madrid. En realitat, va ser una rebel·lió que va durar unes poques hores i que va acabar en un «vergonyós fiasco, donant així als enemics de Catalunya el gust de veure-la descartada, reduïda a la impotència i desnonada, en un obrir i tancar d’ulls, i als seus amics el dolor d’haver d’abandonar-la com s’abandona a un boig».

    Un segle després d’haver aconseguit ser una referència com director de La Vanguardia, Gaziel continua sent un personatge en el que poden emmirallar-se les noves generacions de professionals. Va ser un periodista compromès i vehement, culte i analític, catalanista i europeista. Enric Juliana ha escrit que renyava, perquè no suportava l’excés de emotivitat, els enlluernaments històrics i les decisions precipitades. Tenia interioritzat que la política havia de calcular les seves forces i que requeria de l’equilibri entre racionalitat i realitat. Li va tocar viure esdeveniments que el van marcar: especialment l’exili exterior i l’interior. I potser una manca de reconeixement en el seu retorn, que finalment ha aconseguit al cap dels anys, després que ja no estigui entre nosaltres. A mi, com a ell, m’ha tocat dirigir La Vanguardia en moments especialment complexos de la història de Catalunya, on les emocions s’imposaven a qualsevol reflexió intel·lectual. Gaziel ha estat un fidel company que m’ha ajudat a trobar el rumb del diari per arribar a port, sense naufragar.

    Quina mena de gent som és un llibre especialment important perquè alberga la substància essencial del pensament de Gaziel sobre Catalunya, tal i com explica Manuel Llanas, el seu gran biògraf. Són quatre assaigs publicats entre 1938 i 1947, en els quals ell es planteja si hi ha una incompatibilitat entre els catalans i els espanyols i, en cas que sigui així, d’on ve aquest sentiment i perquè es va repetint en el decurs del temps. Per l’autor, la història de Catalunya es desoladora i amarga com cap altra, perquè palesa una impotència de la catalanitat per imposar-se. Gaziel pensa que a Catalunya sempre li ha fallat la política. En canvi, creu que la política catalana és econòmica, apuntalada en el treball, el seny i la continuïtat, el que permet al país prosperar. «Però quan van mal dades —escriu—, en moments de conflictes bèl·lics, aquestes virtuts passen a segon o tercer terme i Catalunya es perd en el laberint i decandeix visiblement».

    Aquest és un llibre clau per entendre la visió de Gaziel sobre el temps que va viure i a la vegada resulta una manera d’explicar el seu catalanisme. En les seves pàgines fa referència al símil del mal jugador de cartes, que havia fet servir a un altre article sobre els Fets d’Octubre. En aquesta columna periodística es planteja perquè Catalunya perd sempre. Diu que, com el jugador de cartes, si un perd invariablement sempre no és per les cartes o per la mala sort. A vegades, fins i tot perd amb les millors cartes. Per concloure: «La història de Catalunya es això: cada vegada que el destí ens col·loca en una d’aquelles cruïlles decisives, en les quals els pobles han d’escollir, entre diversos camins, el de la seva salvació i el seu encimbellament, nosaltres, els catalans, ens fiquem fatalment, estúpidament, en el que condueix al precipici».

    Gaziel no ha perdut actualitat, al contrari, demostra que el bon periodisme ultrapassa el seu temps. Agustí Calvet és un escriptor modern i un periodista contemporani. I, per sobre de tot, algú que va estimar profundament el seu país, encara que aquest no sempre li va agrair el seu compromís. Afortunadament el temps li ha fet justícia.

    Origen

    atzarós

    d’aquests

    quatre assaigs

    Tota història humana és una reconstrucció intel·lectual de gestes i personalitats pretèrites, immobilitzades i esvaïdes per sempre en una imaginaria llunyania del temps. Aquesta temptativa la duen a terme homes vivents que així, esguardant el passat amb afany, durant una existència atribolada i curta, proven d’entendre la correntia vital que també se’ls emporta inexorablement cap al no-res. Així s’esdevé que la història, una de les coneixences humanes que teòricament hauria de ser de les més ben assentades i perdurables, en realitat és una de les més convencionals —com ho demostra a bastament el fet que cada generació, trobant mal enfocades les històries dels seus predecessors, senti la necessitat d’escriure la que, per ells només, serà la bona.

    Un dels més grans avantatges dels pobles ben constituïts és que no solament la col·lectivitat, sinó també els individus, un per un, hi donen el rendiment màxim. I aquest grau de plenitud que assoleixen els millors ciutadans és justament, el que infon als pobles privilegiats la seva característica grandesa. De la suma dels destins parcials reeixits, en surt el destí de la nació afortunada.

    En els pobles que, al contrari, són un desgavell, no és pas tampoc únicament la col·lectivitat que en resulta malparada. Els individus, per ben dotats que estiguin, per més que facin separadament, mai no arriben (descomptant les possibles excepcions genials o sortoses) a donar plenament el que porten a dintre. És relativament fàcil ser una flor vistosa en un jardí ben tingut. És molt difícil ser càntir de vidre en una terra d’olles.

    El clima adient, que tot home, gran o petit, necessita només pot donar-se en determinades condicions socials. En l’esclat de la planta humana, i més encara si és una planta d’espiritualitat, la llavor i la terra s’interfereixen de faisó decisiva. Moltes vegades, anant pel món, he pogut comprovar aquest fenomen extraordinari. ¿Com s’ho fan, per exemple, els anglosaxons, els suïssos i els escandinaus, per a trobar l’admirable estament de funcionaris que fan anar la cosa pública com una màquina de rellotgeria? ¿I com se les heuen, d’altra part, els francesos, llatins i inconstants com nosaltres mateixos, per a tenir una literatura que irradia i s’escampa arreu del món, amb una influència sovint desproporcionada amb la vàlua intrínseca de certs escriptors?... El secret és social, col·lectiu. La magnificència del retaule és el que dona relleu fins a les seves ínfimes figures. Un exemple perfecte del mateix fenomen, per bé que girat del revés, ens el dona l’Espanya del segle XIX. Jo el tinc com un dels segles més interessants i millors de la història d’Espanya, durant el qual un poble pobre, ignorant i inexpert prova aferrissadament, sense defallir mai, d’alliberar-se d’unes tuteles esclafadores que el tenien embrutit feia segles. Fou una centúria essencialment política i la més extraordinària, després de la quinzena, políticament parlant. En cap altra, aquest país, sempre sobrat de domadors però mancat de guies, no compta amb un esplet semblant de figures públiques enlairades, netes i clarividents. Ni els més afavorits de l’Europa contemporània no en tingueren un estol millor. El fet innegable del fracàs final, a la curta o a la llarga, de tots aquells homes d’una qualitat extraordinària no els és pas personalment imputable, sinó que fou degut a la resistència indestructible de les institucions centenàries que tots tractaren de remoure i modernitzar, i ensems a la crònica impreparació, orgànica i ideològica, d’un poble econòmicament miserable, sotmès des de temps immemorial a castes poderosíssimes, i gairebé mancat de burgesia il·lustrada i liberal, inapte, per tant, a l’autodeterminació democràtica. El segle XIX espanyol va ser, políticament, ensems el més ben servit i un dels més malparats en la seva història. En no aconseguir els polítics la implantació definitiva del règim que calia per a incorporar Espanya als corrents del segle —a penes es feren sentir, sobretot a partir de 1914 (que fou en realitat quan el XIX acabà), les primeres batzegades del terratrèmol que havia d’enfonsar mitja Europa—, el país quedà fatalment abocat a la reculada esgarrifosa esdevinguda a la tercera dècada del segle XX.

    La part més trista d’aquella catàstrofe, però, ens ha tocat a nosaltres, vull dir els catalans. És el que sempre passa a Espanya quan hi van mal dades, d’ençà que els Reis Catòlics —també fracassats, com els grans polítics del segle XIX, en el generós intent d’endegar les coses per camins molt diferents d’on les empenyeren després les monarquies forasteres dels Àustries i els Borbons— varen ajuntar les corones d’Aragó i Castella, amb el designi d’assolir harmoniosament la unitat peninsular. La guerra de 1936-1939 ha deixat Catalunya anorreada per una llarga estona. La més bona fornada d’homes, el millor planter vital que els catalans hem tingut en molts segles, s’ha perdut del tot. El prodigiós esforç que només tres o quatre generacions havien fet a casa nostra —des de la Renaixença literària del segle XIX fins a l’enfonsament polític del XX— ara sembla com si no hagués servit de res. Els catalans d’avui dia se’n recorden ben poc. ¿És possible que els catalans de l’avenir arribin a oblidar-lo?

    Jo no ho crec pas: si ho cregués, ja no perdria el temps escrivint aquestes ratlles. Els qui ja som prou vells per a haver vist, com aquell qui diu, néixer els homes admirables que esmentava, i després d’haver-los contemplat actuar fins a la mort, sabem que eren, humanament parlant, un esplet extraordinari, com només de molt tard en tard sorgeix misteriosament de l’entranya d’un poble. Eren, com tots els peoners, gent plena de defectes, si voleu, però amb unes qualitats excelses, d’empenta i d’entusiasme, que arribaven a descobrir aigua i treure flors en ple desert. Eren uns catalans com no se n’havien vistos d’iguals a Catalunya des de feia molts segles, excepcionals fins al punt que solament el temps podrà donar la seva alçada exacta, quan es vegi ben bé que la falla més grossa de tots ells fou la d’haver hagut de pastar una massa materialment impastable —com si a un escultor, per comptes de donar-li bronze, marbre, pedra, fusta o, si res més no, argila, li imposessin que treballés amb sorra o pols.

    Qualsevol d’aqueixos exemplars d’home català què no hauria arribat a rendir en el seu ram, dins un medi propici! A Catalunya, però (com a Espanya els magnífics polítics del XIX i el XX), tots foren vençuts i esborrats completament, com l’explorador que la selva verge devora. La mateixa terra mare que conreaven se’ls engoli sense deixar-ne ni rastre.

    Un dels més malaguanyats, al meu entendre, va ser Francesc Cambó —i aquí només parlo d’ell pel que diré de seguida. Mai no vaig ser un addicte o correligionari seu, no havent-me inscrit ni un sol moment en cap partit polític; però sempre, des que ens coneguérem, fórem bons amics, d’aquells que se senten lligats per quelcom de més fort que uns interessos partidistes, com és una comunitat ideal, de raça, d’esperit, d’idioma i de germandat humana. En aquells anys, ja tan llunyans, que jo era un periodista independent i res més, amb una puresa ingènua i una manca d’ambició de les quals mai no sabré empenedir-me, i ell, Cambó, era de bon tros la primera figura política de Catalunya davant d’Espanya, de vegades em convidava a dinar a soles, en el seu enlairat casal de la Via Laietana. Em convidava a mi només, perquè sabia que, a les reunions nombroses que aplegava entorn seu, no em plaïa d’anar-hi: feien olor de capelleta, i jo he estat sempre molt mal escolà; però ho feia també perquè volia que parléssim en plena confiança, sense testimonis. Així ell deia el que volia i jo, també. Els convits sovintejaren a mesura que la cosa pública a Espanya s’anava embolicant, i sobretot després del cop d’Estat del general Primo de Rivera. De sobte, mentre m’estava treballant a casa, a primera hora del matí, rebia un cop de telèfon. Tot seguit jo reconeixia, a l’altre cap del fil, la veu opaca de Cambó. M’invitava, quedàvem entesos i, passats dos quarts de dues de la tarda, jo anava xano-xano a casa seva i en solia sortir a quarts de cinc.

    Les nostres entrevistes es componien, com una comèdia, d’una mena de pròleg o introducció i de tres parts. Primer parlàvem lleugerament —del temps, sol o pluja— dins el minúscul despatx secret que es tenia reservat i on tot just cabia una cadira per a un interlocutor únic. Això —que era el pròleg— durava escassament deu minuts, mentre Cambó anava remenant encara

    ¿Disfrutas la vista previa?
    Página 1 de 1